Legtöbbször kitelepüléseink alkalmával, de az irodánkban is megtalálható egy úgynevezett szűrőstand, mely felhívja a figyelmet a népegészségügy szempontjából legfontosabb szűrővizsgálatokra. Ezek az emlőrák, a vastagbélrák és a hererák szűrése. Szórólapokkal, mell és here modellel illusztrálja az önvizsgálat fontosságát a betegségek megelőzése érdekében. A kezdeti megilletődöttség után a résztvevők maguk is kezükbe veszik a modelleket, ezáltal megtapasztalhatják a daganatok kitapintásának nehézségét.

Behívás alapján működő szűrések:
Az emlő szűrése:
A 45 és 65 év közötti, tünetmentes nők rendszeresen, kétévenként megismételt vizsgálata, akiknek ugyan nincsenek emlőrákra utaló panaszaik, ámde életkoruk miatt ki vannak téve az emlőrák kifejlődése kockázatának. Ők névre szóló meghívót kapnak a szűrés pontos helyéről és idejéről. A szűrés során szakképzett szakasszisztens tapintásos emlővizsgálatot végez, majd a vizsgálandó nő a mammográfiás készülék elé áll. A vizsgáló először az egyik emlőt a készülék plexi üvegből készült emlőtartó lapjára helyezi, majd egy másik plexiüveglapot helyez fölé. A két lap segítségével a mellet kissé összenyomja, és 2 irányból röntgenfelvételt készít, majd ugyanezt az eljárást elvégzi a másik emlővel. Az emlők ellapítása kissé kellemetlen lehet, de nem fájdalmas; azért van rá szükség, hogy a röntgenfelvételen az emlőkről egyenletesen éles, tiszta kép jelenjen meg. Mindez legfeljebb 2-3 perc alatt lezajlik.

A vastagbél szűrése:
Az első lépés a székletvér vizsgálata. Nem-negatív eredmény esetén az esetleges vérzés hátterének tisztázására, szükség van a második lépésre, azaz a vastagbél vizsgálatára (vastagbéltükrözés, más szóval kolonoszkópia). A vizsgálat során béltisztítást követően a vastagbél belső felszínét endoszkóppal nézik át.  Ha olyan eltérést találnak, ami a vastagbél szövetéből kitüremkedik (szövetkinövés, más néven polip), azt azonnal el is tudják távolítani, így az nem tud daganattá alakulni. A vizsgálat egyénileg eltérő módon okoz kellemetlenséget, ezért kérés esetén bódításban is el lehet végezni.

Egyéni szűrővizsgálatok:
Méhnyak szűrése:

Hazánkban 25-65 év közötti nők számára biztosított a méhnyakszűrés. Azon nők, akik 3 évnél régebben nem voltak méhnyakszűrésen, postai úton meghívót kapnak a szűrésre. A szűrést az orvos nőgyógyászati szakrendelésen vagy a védőnő végezheti a lakhely szerinti védőnői tanácsadóban. A vizsgálat során a hüvely felől a feltárt méhszájat megtekinti, s kenetet vesz a méhnyak nyálkahártyájáról. Egyedül ez a módszer alkalmas arra, hogy a méhnyak egészéről tájékoztatás adjon

Here szűrése:
A férfiaknál a here önvizsgálata az a tevékenység, amit rendszeresen (optimális esetben havonta egyszer) érdemes elvégezni, a változások mielőbbi felfedezése érdekében. A vizsgálat során a tapintható, látható tulajdonságokat kell ellenőrizni, és természetesen az olyan jeleket sem szabad figyelmen kívül hagyni, mint a fájdalom vagy a korábbi vizsgálathoz képest jelentkező változás. Ilyen lehet például a két here nagysága közti különbség változása. Az ugyanis normális, ha az egyik here kis mértékben nagyobb, mint a másik, ha azonban a különbség növekszik, vagy ha mindkét here növekedést mutat, azt mindenképpen ellenőriztetni kell. Ugyanez igaz minden változásra, gyanút keltő tünetre.

Tüdő szűrése:
A tüdőszűrés minden 40 év felettinek ajánlott önkéntesen, kifejezetten pedig azoknak, akik aktív dohányosok, cukorbetegek vagy például HIV vírussal fertőzöttek. A 40 év felettieknél évente egy alkalommal (beutaló nem kötelező) térítésmentesen végezhető a tüdőszűrés. A 40 évalatti lakosság számára beutalóval igénybe vehető, térítésmentesen. A vizsgálat során egy speciális  röntgenfelvételt készítenek a mellkasról, így tüdőről és az azt körülvevő szervekről. Ehhez a páciens felső testéről minden ruhát el kell távolítani (a nyakláncot is). A röntgenfelvételhez az asszisztens állítja be a beteget, derekára sugárvédő kötényt helyez. Fontos, hogy a páciens beállítás után ne mozduljon el, a kép készítése közben mozdulatlan maradjon és kövesse az asszisztens légzésre vonatkozó utasításait.

További információk a https://szures.nnk.gov.hu/portal/Tartalmak/Lakossagi-informaciok oldalon.