Egyéni állapotfelmérésünk elsődleges célja, hogy felmérjük a hozzánk fordulók egészségi állapotát. Ez egy időpont egyeztetéshez kötött, állandó program a zalaszentgróti EFI-ben, illetve különböző helyszíneken, mely a résztvevők igényei szerint valósul meg. 
Az Állapotfelmérés a test tömegét, magasságát és a páciens hasának körfogatát méri meg, majd ezek alapján elemzi a testösszetételt. Ennek mérésére egy OMRON BF508 típusú testösszetételt elemző monitor áll rendelkezésre. A készülék BMI-t, testzsír százalékot és viszcerális zsírszintet is mér. A BMI-t a páciens megmért súlyából és a készülékbe bevitt magasság adatából számolja. A testzsír százalék meghatározásának alapja, hogy a testzsír elektromos vezetőképessége alacsony, míg az izmok, erek jól vezetik az elektromos áramot. A készülék eredményeket nem nyomtat, a képernyőn megjelenő adatokat a szakemberek rögzítik az állapotfelmérő lapra, amiről később tájékoztatják a megjelenteket.
Az állapotfelmérés része még a pulzus és a vérnyomás, valamint esetenként kérésre a vércukor, koleszterin, kilégzési CO, stb. mérése.

Speciális állapotfelmérések: 
A Boka-kar index mérés BOSO készülékkel történik.A boka-kar index egy hiteles szív és érrendszer állapotát felmérő és  vizsgáló módszer, mely a kardiovaszkuláris betegségek korai felismerésében játszik kiemelkedő szerepet. Emellett a pulzushullám terjedési sebességét is méri az eszköz, mely fontos jelzője az erek rugalmasságának A kapott értékeket papír formában kapják kézhez a kliensek, melyet szakorvosuknak, háziorvosnak is meg tudnak mutatni.
A Szívritmus-zavar szűrése WIWE készülékkel zajlik, melyet főként a pitvarfibrilláció kiszűrésére használunk. Az EKG rögzítéséhez elég a páciens két mutatóujja. A készülék 1 percig írja az EKG-t, ez idő alatt rögzíti az esetleges ritmuszavarokat, pulzusszámot és az oxigén telítettségét a vérben. Az EKG rögzítése után azonnal látható a műszer által adott elemzés, melyek szintén papír formájában válnak elérhetővé. A szakemberek helyi értékelést nem végeznek, de eltérés esetén nyomatékosan arra kérik a pácienst, hogy keressék fel háziorvosukat. Így kerülnek tisztázásra a betegutak.
A lelki egészség állapotának felmérését is végzik szakembereink.  Egy elkülönített helyiségben, négy szem közt, kérdőíves, kikérdezéses módszerrel vizsgálja meg a különböző függőségek elterjedtségét, a depressziós tüneteket, illetve a stressz hatásait.
A Csontsűrűség mérése a csontritkulás korai felismerését szolgálja. Ez egy ultrahang alapú hordozható eszközzel történik, a jobb vagy bal láb bokacsontját méri, mely képet ad az egyén csontsűrűségéről. Mivel a készülék orvosdiagnosztikai célra nem elfogadott, így csak szűrésre és tájékoztatásra alkalmas. Erről felvilágosítást kapnak a programban résztvevők is. A mért értékek értelmezése közben a páciensek tájékoztatva vannak a csontsűrűség kialakulásáról, elősegítő tényezőiről és megelőzéséről.
Alkalmanként Szakorvosi tanácsadás is kerül megrendezésre egy-egy térségben. Ez esetben szakorvos tájékoztatja a lakosságot a mért adatok jelentéséről és jelentőségéről, valamint felhívja a figyelmet a további teendőkről az egészségesebb állapot elérése érdekében.
Az állapotfelmérések során munkatársaink ügyelnek rá, hogy a kiszűrt személyek megismerjék a betegutakat is és tudják, hogy hova forduljanak további vizsgálatok és kezelések céljából.